Supersuosittu jokamiehenluokka

by annikki
Categories: Blogi
Tags: No Tags
Comments: Comments Off

Jokamiehenluokka eli ”jokkis” on edelleen harrastajamäärällä mitattuna Suomen suurin autourheilulaji. Kaikenkarvaiseen sakkiin mahtuu tällä hetkellä yli 3000 harrastajaa ja nimestään huolimatta kuka tahansa ei pysty kylmiltään millä tahansa autonrohjolla osallistumaan jokamiesluokan kilpailuihin. Kuljettajalla pitää olla kilpailijalisenssi ja lajitutkinto sekä autossa tulee olla sääntöjenmukaiset turvavarusteet. Autoja saa kuitenkin melko vapaasti viritellä ja tämä onkin lajin suola suuren merkkivalikoiman ohella. Jokkiksen parissa on tällä hetkellä karkeasti arvioiden noin 40 automerkin kirjo.

12527870-folkraceLajissa on myös eräs tunnusomainen piirre, nimittäin ostotarjousmenettely. Tämä tarkoittaa sitä, että kilpailun jälkeen autot ovat myytävänä muille kuljettajille ja tällä hetkellä auton saa ostaa 1400 euron hintaan. Mikäli yhdestä autosta on useampia tarjouksia, niin ostaja ratkotaan arvonnalla.

Jokkiksessa kisataan monenlaisilla autoilla. Legendaarisen kuplavolkkarin sekä takamoottorisen Fiatin lisäksi suosittuja autoja ovat vanhat takavetoiset ”laatikko-volvot” sekä kovaa kohtelua kestävät Saabit. Vaikka kisoissa nähdään pääasiassa takavetoisia klassikoita, niin myös etuvetoiset autot ovat raivaamassa tietään jokkisradoille 80-luvun kaluston tullessa jokkisikäisiksi.

Autoilla kilpaillaan pääasiassa soraradoilla, joita kilpailuissa on noin sata. Vaikka soraradat toimivat jokkisen, ja kaiken muunkin päristelyn, suosikkialustana niin lajin osakilpailuita järjestetään myös muutamalla asvalttiradalla, kuten moottoriradoilla. Näiden lisäksi mukaan mahtuu myös jääradalla tapahtuvaa kilpa-ajoa, jossa takavetoiset ajoneuvot ovat luonnollisesti vahvoilla etuvetoisiin kilpakumppaneihin nähden.

Vaikka moottoriurheilu yleensä mielletään miesten valtakunnaksi, niin jokkis on piristävä poikkeus sääntöön. Jokamiehenluokassa kisaavat miehet, naiset ja nuoret joko omissa sarjoissaan tai nuorten sarjassa, jossa ajaa sekä poikia ja tyttöjä. Jokkisauton rattiin pääsee jo 15-vuotiaana suoritettuaan tarvittavan tutkinnon.